Nikápoly - 1396

2012.01.09. 13:43

A nikápolyi csata sorsdöntő ütközet volt a Balkán uralmáért folytatott küzdelemben, bizonyos értelemben a keresztes hadjáratok utolsó csatájának is tekinthető.

Előzmények:
Zsigmond, magyar király 1395-ben visszaültette a trónjára Mirceát, Havasalföld fejedelmét, és felcsillant a remény a török terjeszkedés megállítására. Zsigmond kihasználta az alkalmat, és a készülő keresztes hadjárat ürügyén összehozott egy európai lovagokból álló szövetséges sereget. 1396 nyarán a sereg átkelt a Dunán, és pár kisebb erőd elfoglalása után szeptemberben megkezdte Nikápoly ostromát. Közben azonban Bajazid török szultán anatóliai seregivel átkelt a Balkánra, és gyors ütemben menetelve szeptember 27-ére elérte Nikápoly térségét.

A szembenálló felek:
Koalíciós sereg: Körülbelül 25 ezer katona, ebből 5 ezer nyugat-európai, további 5 ezer Mircea román serege, és 15 ezer magyar gyalogos és lovas katona.
Bajazid serege: Az oszmán sereg létszáma 30-35 ezer fő körül lehetett, amelyből 2 ezer janicsár, a többi szpáhi, könnyűgyalogos és könnyűlovas.

Ütőkártyák:
Koalíciós sereg: a sereg fő csapásmérő erejét a nyugat-európai lovagok alkották, akik a százéves háborúban edződtek, de voltak burgundiai és német lovagok is valamint johannita lovagok is. A lovagi kultúra ebben az időben virágzott Európában, ennek megfelelő volt ezen harcosok öltözete is. Tetőtől-talpig páncélban, nagy másfél, vagy kétkezes kardokkal harcoltak, nehézlovas falként. A roham során hosszú kopjákat, lándzsákat is használtak, igaz a földön kissé esetlen volt a mozgásuk.
Bajazid serege: Az oszmán sereg fő ereje a janicsárok tömbje volt. Ezek a fegyelmezett harcosok a korszak legjobb gyalogsága voltak. Íjakkal, később lőfegyverekkel látták el őket, és szálfegyverekkel, amelyeket egy tömbben mozogva használtak.

A csata:
A csata már az azt megelőző haditanácson eldőlt, a lovagi kontingensek vezetői nem tudtak megállapodni egy egységes taktikában, a főleg Rettenthetetlen János burgundiai herceg által javasolt taktika győzedelmeskedett. Az első sorban a nyugat-európai lovasság állt, mögöttük a magyar lovasság, a két szélen horvát és havasalföldi lovas csapatok támadtak. Az oszmán sereg első sorait irreguláris könnyűlovasság és aszabok alkották, mögöttük pedig letűzött karóktól védve janicsárok fala állt. A nyugati lovasság félreértette a török hadmozdulatokat, és támadást indított az oszmánok ellen. Az első sorokban álló szpáhik visszavonultak, és így a támadók a janicsárok elé kerültek, akik nyílzáporral tizedelték meg a nehézlovasságot. A janicsárokat védő karók miatt a lovagok kénytelenek voltak leszállni hátasaikról, és gyalogosan folytatni a küzdelmet. Oldalról azonban visszatértek a szpáhik, és a gyalogosan esetlen nyugati lovagokat lemészárolták. Ekkor indult meg Zsigmond a magyar erőkkel, és visszaszorította a szpáhikat, majd betört a janicsárok sorai közé. Úgy tűnt, a keresztény erők a kezdeti ballépés ellenére sikert arathatnak. A jobbszárny ellen azonban az eddig tartalékban levő Stefan Lazarevic és 5 ezer, jórészt szerb lovasa intézett támadást, amely felmorzsolta a magyar támadás erejét, és fékevesztett meneküléssé változtatta azt. Zsigmondot sikerült kimenekíteni a csatatérről, és elérte a Dunán állomásozó hajókat. Mindkét oldalon rendkívüli veszteségeket könyvelhettek el, és a törökök fogságba ejtették Rettenthetetlen Jánost és a magyar nádort, Jolsvai Leustákot is.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 




A következmények:

A keresztes hadjáratoknak befellegzett, és az is bebizonyosodott, hogy a hagyományos nyugati harcmodor nem alkalmas az oszmán sereg legyőzésére. Bulgária mai területe végleg Bajazid kezére került, aki stabilizálta helyzetét a Balkánon.

Források: http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/kozepkor/hadjaratok/nikapoly1396.html
http://www.honvedelem.hu/cikk/28132/a-nikapolyi-csata---1396-szeptember-28

A bejegyzés trackback címe:

https://csata.blog.hu/api/trackback/id/tr573531450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása